Blog

Perompak pecah masuk dan mengambil sesuatu yang tidak ternilai harganya

Kisah pecah masuk ini berlaku pada tahun 2016 bagaimanapun ianya sesuai untuk dijadikan pengajaran kepada semua pemilik rumah.

Tinggal di Malaysia, anda perlu mengambil serius mengenai keselamatan rumah. Anda perlu membina tembok yang tinggi, meletakkan gril logam yang kukuh di semua pintu dan tingkap, dan kami memasang kamera CCTV di seluruh rumah (admin – Tertinggal Sistem Penggera Rumah…???). Tetapi walaupun dengan semua usaha ini, masih lagi berlaku kes pecah rumah.

Begitu juga dengan kes seorang gadis yang hanya mahu dikenali dengan Sue ini, rumahnya dipecahkan baru-baru ini oleh beberapa orang pencuri. Mereka telah mencuri banyak benda dari rumah termasuk kereta ayahnya. “Orang-orang ini memusnahkan rumah JB saya (di Skudai), dan mengambil Pajero Sport (WA 638 G) biru bapa saya.”

Tetapi apa yang amat mengecewakannya bukanlah kerana rumahnya dipecah. Ini kerana perompak itu mencuri sesuatu yang amat berharga kepada dirinya. Mereka mencuri komputer riba milik ibunya yang mengandungi gambar dan pelbagai maklumat dari telefon ibunya. Ianya bukan sekadar komputer riba.

“Satu perkara yang mereka ambil yang saya tidak boleh lepaskan, adalah laptop milik ibu saya. Ibu saya meninggal dunia setahun yang lalu dan semua gambarnya dan hampir segala-galanya yang saya miliki, berada dalam komputer riba itu. Saya sudah hampir dapat menerima kenyataan bahawa dia telah pergi buat selama-lamanya.”

“Ia amat menyedihkani saya untuk mengetahui bahawa saya tidak mempunyai semua kenangan mengenai ibu saya lagi. ”

Sue memberitahu bahawa dia telah kehilangan ibunya kira-kira setahun yang lalu. Ibunya yang ketika itu sedang mengikuti kursus Ijazah Sarjana Muda, telah pergi ke Kuala Lumpur seminggu sebelum hari konvokesyen beliau, apabila dia kemalangan dan yang telah meragut nyawanya.

Sue memberitahu World of Buzz bahawa rompakan itu berlaku pada kira-kira 2.40 petang pada 3hb Oktober 2016. Perompak itu memakir kereta betul-betul di luar pintu pagar masuk sebelum memecah masuk rumah.

“Mereka memarkir di depan rumah saya selama 15 minit atau lebih, untuk memastikan tiada seorang pun di rumah.”

“Salah seorang daripada mereka (dalam kemeja kuning) kelihatan keluar dari kereta, cuba membuka pintu pagar saya, tetapi gagal. Dia kemudian memanjat pagar saya, memotong pintu grill dan memecahkan pintu kayu.”

Ketika lelaki itu sedang mengeledah di dalam rumah itu, ianya kelihatan seperti terdapat seseorang lelaki yang sedang mengikuti ayah Sue.

“Daripada rakaman CCTV, kelihatan seperti dia mengambil masa, mungkin dia mempunyai seseorang mengikuti ayah saya yang telah meninggalkan rumah, jadi dia akan tahu bahawa ayah tidak akan kembali untuk jangka masa yang lama.”

“Dia mengambil masa yang lama di bilik tidur utama, dan kemudian datang kawannya berbaju merah datang membawa beg besar dan mengisi barang-barang ke dalam beg.”

Tetapi apa yang agak menghairankan adalah kawan perompak yang berbaju merah kelihatan tahu bila waktunya untuk menutup muka!”

“Lelaki yang berbaju merah menutup wajahnya dalam hampir kesemua rakaman CCTV, kelihatan seperti dia tahu di mana kamera kami berada.” Katanya kepada World of Buzz.

Sue biasanya tidak berkongsi kehidupan peribadinya dengan orang yang tidak dikenali, tetapi dia memutuskan untuk berkongsi kisah ini demi keadilan.

“Walaupun akhirnya penjahat-penjahat ini tidak dapat ditangkap, wajah mereka perlu dipaparkan. Tolong bantu saya untuk menyebarkannya dan semoga kita dapat mengetahui siapa mereka ini ”

Ramai netizen yang membaca tulisannya bersimpati dengan Sue. Bayangkan kehilangan orang yang anda sayangi dan kemudian semua kenangan mengenai mereka pula hilang dirompak.

Netizen berkongsi kisah ini dan memberi komen yang menyokong dan menuntut keadilan bagi pihak keluarga Sue.

“Saya memahami perasaan awak sis …. hanya mereka yang telah kehilangan orang yang tersayang sahaja akan memahami kesedihan ini … tiada wang boleh menggantikannya …. Saya berdoa supaya anda akan dapat kembali komputer riba ibu anda .. ”

“Mereka harus dibakar di dalam neraka jika tidak di bumi.”

“Tidak ada belas kasihan yang akan diberikan kepada perompak-perompaki ini.”

Sue benar-benar berharap bahawa dengan media sosial, pencuri ini akan dapat ditangkap secepat yang mungkin! Mereka yang ingin membantu harap dapat menyebarkan cerita ini dengan harapan agar para penjenayah ini dapat dikenal pasti!

Mari kita berharap agar Sue sekurang-kurangnya dapat kembali semua gambar ibunya!

sumber: World of Buzz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *